Osteoporose

Osteoporose is feitelijk een ziekte of aandoening waarbij verzwakking van het bot optreedt. De kans op botbreuken neemt hierdoor aanzienlijk toe. Er is dan weinig ‘stress’voor nodig om het bot te laten breken. Het komt ook voor dat botten ‘spontaan’ breken. Met name de wervels in de wervelkolom, het bekken en bovenbeen en de botten in de onderarm zijn het vaakst aangedaan.

Bij Oseteoporose neemt de botmassa en dichtheid af waardoor de botten dunner en brozer worden. 

Osteoporose kan verschillende oorzaken hebben. Botverlies neemt toe na de menopause als gevolg van een verminderde aanmaak van het hormoon oestrogeen.

Osteoporose kan ook het gevolg zijn van bepaalde aandoeningen zoals nierziekte, een te snel werkende schildklier, of na verwijdering van de eierstokken. Andere oorzaken kunnen zijn alcoholisme, anorexia, chemotherapie, bepaald medicijngebruik, langdurig roken, het gebruik van (te veel)zuivelproducten en last but not least: Te weinig bewegen!

Ook hierbij geldt voorkomen is beter dan genezen en zoals je kunt zien heb je verschillende risicofactoren zelf in de hand. Denk hierbij aan zo min mogelijk consumptie van alcohol, stoppen met roken en een goed dieet.