Tendinitis

Een tendinitis is een peesontsteking. Pezen zijn koordachtige structuren welke spieren en botten met elkaar verbinden. Een pees brengt trekkracht van de spier over op het bot om beweging te veroorzaken. Een pees is erg taai en wit van structuur. Een pees kan rond of juist afgeplat van vorm zijn. Afhankelijk van zijn functie. 

Een tendinitis is zoals gezegd een peesontsteking en wordt vaak veroorzaakt door overbelasting. Door overbelasting of een veelvuldig herhaalde beweging ontstaat microschade aan de pees waardoor een ontstekingsreacties ontstaat. De pees raakt hierdoor wat opgezet en veranderd (wordt o.a. zwakker) van structuur.  Een tendinitis wordt gekenmerkt door een plotseling opkomende pijn. De pijn is ernstig en er vind vaak uitstraling plaats. Een tendinitis van een schouderpees b.v. trekt vaak door in de bovenarm. Blijft de tendinitis langer dan 3 maanden actief dan ontstaat degeneratie van weefsel. Men spreekt dan van een tendinose.

Een tendinitis komt veel voor rondom de schouder, elleboog(tennis- of golferselleboog), pols, heup, knie  en enkel.

Behandeling hangt af van de oorzaak. Indien veroorzaakt door overbelasting vermijdt dan die specifieke houding of beweging. Neem voldoende rust. Maak de ontsteking ‘rustig’ met ijs of een coldpack. Door goed te koelen maakt het lichaam zelf ontstekingsremmers aan.

Belangrijk bij het herstel van een peesontsteking is het doen van excentrische oefeningen. Dit moet in principe altijd onderdeel zijn van het herstelplan. Het principe van excentrisch trainen is dat de spier (waar de pees aan vastzit) verlengt in plaats van verkort. Dit terwijl er kracht op de spier wordt uitgeoefend.

Neem als voorbeeld de achillespees. Je gaat met de bal van beide voeten op de onderste traptrede staan(tenenstand). Vervolgens haal je de niet aangedane zijde weg en laat je de hak waar de ontsteking zit over de trede naar beneden zakken tot over de rand. Er staat dus kracht op je kuitspier en door je hak te laten zakken verlengt de spier terwijl de spanning op de spier toeneemt. Hierdoor bouw je snel spanning op in je spieren en rek je tegelijkertijd actief je peesweefsel.