ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann kenmerkt zich door een abnormale thoracale kyfose. Dit is -vanaf de zijkant bekeken- een versterkte kromming van de bovenrug. Deze abnormale stand ontstaat door een groeistoornis welke zich openbaart tussen het 13de en 17de levensjaar. Het kraakbeen aan de voorkant van de wervels wordt langzaam in bot omgezet. De wervel wordt aan de voorkant platter dan aan de achterkant. Door deze groeistoornis ontstaan wig-vormende borstwervels. De vergroeiing stopt wanneer de persoon is uitgegroeid. 

De ziekte van Scheuermann veroorzaakt dus een extra bolling (bochel) van de bovenrug. Om toch rechtop te staan hebben veel mensen met de ziekte van Scheuermann juist een extra holle onderrug.

afbeelding_scheuermann
  • Er zijn bepaalde activiteiten welke beter vermeden kunnen worden. Denk hierbij aan bewegingen welke de kromming juist accentueren of extra belasten zoals turnen, judo, trampoline springen en krachttraining van borstzijde.
  • Er zijn ook activiteiten welke juist de strekking van de bovenrug stimuleren en sterk maken. Dit soort activiteiten zijn juist aan te bevelen. Je moet hierbij denken aan: zwemmen met de schoolslag of borstcrawl, yoga en versterking van de strekspieren van de wervelkolom.

Te lang achter een computer, tablet of mobiele telefoon zorgt vaak ook voor een kromme houding waardoor de klachten zullen toenemen . Vaak is deze passieve houding -doordat je lang moet studeren of doordat je een zittend beroep hebt- niet altijd te vermijden.

Een rugstrekker kan hierbij uitkomst bieden. Hierdoor wordt de bovenrug zoveel mogelijk recht gehouden en krijgen de schouders niet de kans naar voren te draaien.

Een rugrechthouder is een stabiliserende rugbandage die je rug effectief ondersteund. Een rugrechthouder zorgt er voor dat je rechtop moet/blijft staan of zitten waardoor je foutieve houding gecorrigeerd wordt. Naast het stabiliseren van de rug werkt de houdingscorrector ook doeltreffend bij:

  • groeistoornisziekte van Scheuermann
  • het corrigeren van voorover gebogen schouders
  • vergrote thoracale kyfose (waarbij het hoofd voor de romp staat)
  • druk op de longen door foute houding
  • kromme houding van de rug