Reumatoïde artritis(RA)

Reumatoïde artritis is een auto-immuun ziekte waarbij het lichaamseigen immuunsysteem zijn of haar eigen gezonde cellen aanvalt. Waarom het immuunsysteem dit precies doet is niet duidelijk maar er zijn wel risicofactoren bekend welke het onstaan van RA vergroten.

RA valt voornamelijk de gewrichten aan en dan met name de gewrichten in polsen handen en knieën. De immuunreactie richt zich dus hoofdzakelijk op gewrichten of omliggend weefsel zoals peesscheden of slijmbeurzen waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Deze ontstekingsreactie veroorzaakt weefselschade, langdure of chronische pijnklachten, instabiliteitsklachten en in sommige gevallen deformaties of misvormingen.

RA is een chronische aandoening en het verloop is vaak wisselend van karakter. Perioden van ontstekingsreacties worden afgewisseld met perioden van rust. RA kan op alle leeftijden voorkomen, over het algemeen vaker bij vrouwen dan bij mannen. 

Kenmerken van RA zijn pijn, warmte, stijfheid in de getroffen gewrichten. Getroffen gewrichten zijn vaak opgezet en kunnen dus minder goed bewogen worden. Dezelfde symptomen kunnen optreden aan beide zijden van het lichaam( zoals bv beide handen of beide knieën). In sommige gevallen kan gewichtsverlies, vermoeidheid of algehele zwakte optreden.

Bekende risicoverhogende omgevingsfactoren van RA zijn roken en zwaarlijvigheid(obesitas). 

De reumatoloog is de poortwachter en behandeling vindt plaats op basis van medicatie: (ontstekingsremmende pijnstillers , RA remmers, biologische medicatie, corticosteroïden). Mocht de reumatoloog het noodzakelijk vinden dan wordt de hulp ingeschakeld van de fysiotherapeut. Deze helpt je met het soepel houden van gewrichten en begeleidt je met spierkrachttraining.

Reuma gaat jammer genoeg gepaard met veel pijn. Je wordt hierdoor belemmerd in je dagelijkse activiteiten en een simpel huishoudelijk klusje is vaak al teveel gevraagd. Pijn houdt je van werk echter een praktische oplossing voor reumatische pijnklachten zijn reuma hulpmiddelen. Reuma hulpmiddelen bieden niet alleen steun maar ook rust.

Reuma hulpmiddelen zijn er in vele vormen. Denk hierbij aan:

  • Reuma handschoenen
  • Reuma sokken
  • Reuma duim hulpmiddelen
  • Reuma elleboog hulpmiddelen
  • Reuma knie hulpmiddelen
  • Reuma rug hulpmiddelen
  • Reuma inlegzolen
  • Reuma polshulpmiddelen

Podobrace is dé online winkel gerund door specialisten op het gebied van houding en bewegen. Het bestaat uit een team van fysio-, manueel-, en podotherapeuten. Met 35 jaar ervaring, de juiste producten, advies op maat en snelste levering staat Podobrace al jaren bekend als dé specialist in medische hulpmiddelen.