Fibromyalgie

Fibromyalgie is een onbegrepen aandoening. Fibromyalgie gaat vaak gepaard met een scala aan klachten. Dit kan variëren van

  • pijn in spieren en botten(achterhoofd, schouders, borstbeen, heupen, knieën en ellebogen)
  • slaap en cognitieve stoornissen,
  • onverklaarbare (exteme) vermoeidheid. 

Het ‘probeem’ van Fibromyalgie is dat er een scala aan symptomen aanwezig zijn maar dat er niet echt tests zijn om deze diagnose te bevestigen. Bij Fibromyalgie worden geen afwijkingen aangetoond in bindweefsel, gewrichten of spieren. Ook hormonaal of neurologisch is er niets abnormaals aantoonbaar.

Toch denkt men dat deze aandoening veroorzaakt wordt door een neurogene e/o hormonale disbalans mogelijk veroorzaakt door een fysiek of mentaal/emotionele stessvolle gebeurtenis zoals een infectie, bevalling, operatie, dood van een partner of andere aangrijpende emotionele gebeurtenis. 

Typerend voor deze aandoening is dat het 7x zoveel vrouwen als mannen treft. Fibromyalgie ontwikkelt zich meestal rond het 30 tot 50ste levensjaar. Symptomen van deze aandoening  hebben veel weg van auto-immuun aandoeningen zoals Reumatoïde artritis. Hierdoor wordt het in theorie ook wel een auto-immuun aandoening genoemd. Echter het grote verschil is dat er -in tegenstelling bij bv RA– geen ontstekingen of anti-lichamen gevonden worden.

Hoe wordt Fibromyalgie behandeld?

De behandeling bestaat meestal uit;

  • een combinatie medicatie zoals pijnstilling en antidepressiva.
  • (Verandering van) levensstijl therapie, meditatie, ontspanning-, en ademhalingsoefeningen

Mn voldoende lichaansbeweging(wandelen/fietsen) en gedoseerd sporten(krachttraining/fitness) hebben een positieve invloed op de vermindering van pijnklachten. Belangrijk hierbij is de balans tussen (spier)belasting en rust. Te zwaar trainen heeft over het algemeen een averechts effect. Dit veroorzaakt overbelasting op het gehele systeem met als gevolg juist toename van klachten.

Om meer te weten te komen over dit onderwerp én wat je er zelf aan kunt doen is dit misschien een handige tip;

 

Philippe van der Wee is fysiotherapeut, manueel therapeut en acupuncturist. Hij heeft zich gespecialiseerd in gewrichtsklachten en geeft hier ook lezingen over. Tevens heeft hij over dit onderwerp een interessant boek geschreven.

Dit boek, met heel veel tips en oefeningen, is een handleiding hoe men moet leren omgaan met die klachten.