Groep van jonge sportieve mensen in meditatie houding

Wat is Mediteren (+hoe het je gemoedstoestand & herstel Bevordert)

Wat is mediteren? Dat is het onderwerp van deze blog.

Mediteren is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Toch is het nog niet voor iedereen duidelijk wat mediteren is en hoe jij er je voordeel mee kan doen.

Daarom leer je in deze blog wat is mediteren en over de verschillende vormen van meditatie. Daarnaast bespreken we de voordelen van meditatie en vind je aan het eind van het artikel een korte meditatieoefening voor beginners.

1. Wat is Mediteren?

Mediteren is een vorm van bewustzijnstraining.

Zoals je in de sportschool je spieren traint, train je met meditatie je bewustzijn.

Een geoefende mediteerder zei ooit: “Meditatie helpt je niet om beter te mediteren, maar om beter te leven.”

Wanneer je in de sportschool je spieren sterker maakt om meer te kunnen tillen of sneller te kunnen rennen, mediteer je om beter te kunnen leven.

In de sportschool doen je spieren vaak pijn als je ze stevig traint. Dit accepteer je omdat je weet dat je op deze manier het resultaat krijgt waar je naar streeft.

Dit is met meditatie net zo. Een meditatie kan goed voelen en een meditatie kan slecht voelen. Maar dit is niet van belang. Wat wel belangrijk is, is hoe regelmatig mediteren je dagelijks leven verbetert.

Hebben we hiermee de vraag, wat is mediteren beantwoord?

Ben je benieuwd hoe mediteren je dagelijks leven verbetert?

Lees dan snel door. Maar eerst rekenen we nog wel even af met drie veelvoorkomende meditatie mythes.

2. Meditatie Mythes

Meditatie wordt steeds bekender. Het is niet meer iets wat alleen voor “zweverige” mensen is. Vandaag de dag ziet men het nut van meditatie in voor vele doeleinden. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek naar wat mediteren is. En door het feit dat meditatie veel mensen succesvol helpt om het onrustige leven van vandaag de dag te trotseren.

Toch zijn er nog altijd vooroordelen en mythes met betrekking tot meditatie die niet kloppen. Hier zijn er een aantal.

Ik kan niet stil zitten dus meditatie is niets voor mij

Wellicht is het tegendeel zelfs meer waar. Als je niet kan stil zitten is meditatie een uitstekende manier om meer rust te creëren. Bovendien doet het er niet toe of je een actief of minder actief iemand bent, meditatie is voor iedereen.

Voor meditatie moet ik mijn religie opgeven

Niet waar. Alhoewel meditatie een groot onderdeel is van Oosterse levensfilosofieën zoals het Tibetaans Boeddhisme of het Zen Boeddhisme, betekent dit niet dat je alleen kan mediteren als je je identificeert met deze levenswijze.

Christen, Moslims, Hindoe of Joods, iedereen kan mediteren. Net zoals mensen van alle religies een auto gebruiken om van A naar B te komen, kunnen mensen van alle religies meditatie gebruiken om hun bewustzijn te trainen.

Ik ben niet spiritueel dus meditatie is niets voor mij

Meditatie wordt voor spirituele doeleinden gebruikt maar dit betekent niet dat jij dat ook moet doen.

Het is namelijk al verschillende keren bewezen dat mediteren stress vermindert, invloed heeft op je algehele gemoedstoestand én een positieve invloed heeft op fysiek herstel. Dat zijn fantastische voordelen die niet per se met spiritualiteit te maken hebben.

3. Hoe Helpt Meditatie met Herstel?

Meditatie activeert je parasympatische zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel wat verantwoordelijk is rust en herstel.

In het leven van vandaag de dag is het sympathische zenuwstelsel veelal geactiveerd. Onder invloed van stress, werkdruk, verkeer, telefoon, internet, sociale media en e-mail staat er continue druk op ons bewustzijn. Om de haverklap moet je een beslissing nemen, ook als je er niet klaar voor bent.

Zodoende word je sympathische zenuwstelsel dominant en kan het soms moeilijk zijn om te schakelen naar een parasympatische stand. Die is bijvoorbeeld nodig om goed te kunnen slapen.

Vandaar dat meditatie een goede manier is om toch goed te kunnen herstellen. Enerzijds zorgt mediteren voor een pauze van alle impressies van buitenaf, en anderzijds zorg je er met meditatie voor dat je lichaam tot rust komt.

4. Mediteren en Slaap

Zie je hoe mediteren en slaap nauw met elkaar verbonden zijn?

Boeddha zei in zijn tijd: “Slaap is de beste meditatie”.

Dus mediteren is niet alleen goed voor slaap, slaap is ook goed voor meditatie.

Een goede nachtrust herstelt namelijk net zoals meditatie de balans tussen je sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Regelmatig mediteren helpt je om deze balans te behouden.

Als je moeite hebt met slapen kan het een goed idee zijn om een uur voordat je naar bed gaat je telefoon en computer uit te schakelen. En om 15-20 minuten te mediteren.

Zo doe je als het ware een warming-up voor het slapengaan.

5. Voordelen van mediteren

Mediteren vermindert angst, depressie en pijn.1 Daarnaast beïnvloedt meditatie ook stress-levels en mentale levenskwaliteit.

Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat 13 minuten mediteren gedurende 8 weken een positieve invloed heeft op emotioneel welzijn, werk geheugen en concentratievermogen.2

6. Wat is mediteren: Soorten Meditatie

Om de sportschool metafoor er nog maar eens bij te halen; zoals je in de gym de mogelijkheid hebt om verschillende apparaten en halters te gebruiken om sterker te worden, zo zijn er verschillende vormen van meditatie om je bewustzijn te trainen.

Hier zijn een aantal voorbeelden:

Transcendentale Meditatie

Transcendentale meditatie is een vorm van meditatie waarbij je twee keer per dag 20 minuten mediteert op het concenpt “moeiteloosheid”.

Zen Meditatie

Zen meditatie is een vorm van mediteren die vanuit het Zen Boeddhisme uit Japan komt. De bedoeling is om rechtop zittend je ademhaling te volgen. De nadruk ligt hierbij op hoe je adem je buik in en uit beweegt terwijl je je bewustzijn “laat zijn”.

Mantra Meditatie

Met mantra meditatie focus je niet op de ademhaling om je bewustzijn te kalmeren maar op een mantra. Een mantra kan een woord, een zin of een klank zijn die je inbeeldt.

De bedoeling bij mantra meditatie is om continu het mantra te herhalen. Net zoals je anders de ademhaling volgt. De achterliggende gedachte is dat een mantra een subtiele vibratie heeft die je bewustzijn beïnvloedt. Hiermee stimuleer je een verandering in je gemoedstoestand en raak je in een diepere staat van meditatie

Vipassana Meditatie

Vipassana Meditatie is de vorm van meditatie zoals die ooit door Boeddha zelf werd onderwezen. Je onderzoekt de ware aard van je bestaan door te mediteren op concepten zoals “leegte” en “vergankelijkheid”. Het doel van Vipassana Meditatie is om persoonlijke transformatie te realiseren.

Loving Kindness Meditatie

Dit is een vorm van meditatie waarbij je focust op verschillende mensen ongeacht of je ze aardig vindt of niet. In alle gevallen genereer je positieve energie die je eerst zelf gebruikt en daarna uitstraalt naar anderen. Zodoende helpt deze meditatievorm je om ongelukkige gevoelens los te laten.

Focus & Concentratie

Deze vorm van mediteren is simpel en eenvoudig. Je brengt je bewustzijn naar je ademhaling. Dit vormt een ankerpunt waar je iedere keer als je de focus verliest naar terugkomt.

Ben je benieuwd hoe zo’n meditatieoefening eruitziet?

Hier beneden vind je een focus & concentratie meditatieoefening voor beginners.

7. Meditatie voor Beginners: Hoe Doe Je Dat?

Mediteren leren, dat klinkt moeilijk. Maar is het dat ook?

De grootste hobbel om te beginnen met mediteren is uitvinden wat je moet doen. En, of wat je ervaart normaal is. Want voor het eerst in je leven met het oog naar binnen kijken kan raar voelen.

Moet je een wit licht zien? Ga je zweven? Word je gek van het stil zitten? Krijg je je hoofd niet leeg? Klopt dit allemaal? Doe je het wel goed?

Voordat we in de meditatieoefening duiken, nog even dit:

 • Alles wat je ervaart tijdens je meditatie is ok. Er is geen goed of slecht, het doel is om de oefening zo goed mogelijk uit te voeren.
 • Voel je niet schuldig als je het moeilijk vindt om de oefening uit te voeren. Robin van Persie was namelijk ook niet meteen een topvoetballer toen hij voor het eerst tegen een voetbal trapte.

Hier de meditatieoefening:

 1. Vindt een rustige plaats in huis waar je alleen kan zijn.
 2. Vindt een comfortabele zit plek. Dit kan een meditatie stoel zijn, een normale stoel of met gekruiste benen op de grond. Als je een paar extra kussens nodig hebt dan is dat geen enkel probleem. Zorg dat je in ieder geval je rug recht kan houden.
 3. Zet de timer op je horloge of telefoon op 5 minuten
 4. Adem 3x heel diep in waarna je je longen zonder te forceren leeg laat lopen
 5. Sluit na de derde diepe ademhaling je ogen
 6. Breng je aandacht naar je ademhaling zonder dat je hem verandert
 7. Voel hoe de adem je neus binnenkomt en hoe die weer naar buiten loopt. Volg je ademhaling. Als je over je werk, vrienden, het eten van gisteren of je date morgenavond zit te denken, dan is dat geen enkel probleem. Zodra je dit merkt, breng je aandacht weer terug naar je ademhaling.
 8. Probeer je aandacht continu bij je ademhaling te houden totdat de timer afgaat

8. Belangrijk om te onthouden

In deze blog leerde je wat is mediteren en hoe meditatie je dagelijks leven en herstel positief kan beïnvloeden.

Net zoals iedere andere vaardigheid kost het tijd om te leren mediteren. Gelukkig zijn er vandaag de dag vele manieren om online meditatieoefeningen voor beginners te vinden.

Een goede optie is de online cursus: Leer ontspannen met mediatie

Wat kun je zoal verwachten in deze cursus?

In deze drukke en chaotische tijden hebben steeds meer mensen behoefte aan meer rust en ontspanning. Meditatie kan jou daarbij helpen!

Deze online meditatiecursus is geschikt voor jou als jij:

 •  Beter wilt leren ontspannen.
 •  Meer rust, en daardoor minder stress, in je leven wilt.
 •  Je gedachten op een lager pitje zetten?
 •  Echt aan jezelf wilt toekomen

Je ontdekt in deze cursus namelijk welke positieve veranderingen meditatie in je leven teweeg kan brengen.

Je leert in deze cursus op je eigen tempo hoe je met meditatie beter kunt ontspannen.

Na de cursus weet je hoe je meditatie kunt toepassen om te ontspannen en tot rust en jezelf te komen. Daarnaast heb je ervaren en onderzocht welke meditatievorm(en) bij je passen en weet hoe je meditatie toe kunt passen in je dagelijks leven.

Ontspannen met meditatie is voor iedereen. Jong én oud.

Met meditatie kom jij namelijk tot een betere ontspanning. Deze cursus is daarom toegankelijk voor iedereen die wil starten met meditatie.                                                                                  

In deze cursus leer je door middel van onder andere audiomeditaties en instructievideo’s. Hiermee leer je snel en effectief hoe je met meditatie beter kan gaan ontspannen.

Door meditatie activeer je een betere gezondheid en kan het je leven lichter en fijner maken. De meditaties brengen je meer naar binnen, naar jezelf. Hierdoor wordt je meer bewust van je lichaam, stress en spanning. Je leert je spanning los te laten. Meer balans, plezier en ontspanning in je leven is wat daar op volgt!

 

Je krijgt in deze cursus:

 •  Uitleg over wat meditatie is.
 •  Belangrijke tips met betrekking tot mediteren.
 •  Belangrijke tips over meditatief ontspannen.
 •  Een kennismaking met de drie basisvormen van meditatie.
 •  Les over dynamische en actieve meditatie. Je kunt de twee vormen vervolgens zelf gaan uitproberen.
 •  Ook drie mooie geleide meditaties en twee andere meditatievormen worden aangeboden, om fijn te ontspannen en te ontdekken welke meditatievorm bij jou past.
 •  Verder een les over de voordelen van meditatie met betrekking tot je gezondheid.
 •  Bonus: Het Gratis Ebook (pdf) Leren Ontspannen met Meditatie met de inhoud van de cursus kort op een rij.

Over de instructeur

Jelske_Talstra

Mediteren kun je leren! Hoi ik ben Jelske Talstra en on-line meditatiecoach en videomaker voor bewuste en spirituele ondernemers. Ik houd mij al ruim 19 jaar bezig met meditatie en weet wat voor positieve invloed dit kan hebben op je leven en je gezondheid. Laat mij je helpen meer rust te vinden en beter in je vel te zitten. Ik wens je een ontspannen en gezond leven toe.

reviews

Super inleiding om met meditatie aan de slag te gaan. Jelske haar stem is prettig naar de luisteren en de lessen volgen elkaar rustig en logisch op.

Ik was al een tijdje van plan om eens naar mediteren te gaan kijken. Ik kwam deze cursus tegen en besloot dat het maar is tijd was. Ik vond het erg ontspannend en ben er voor mijn gevoel echt relaxter van geworden. Zeker een aanrader als je wil kijken of meditatie iets voor je kan doen.

Heel prettige cursus om te starten met mediteren

Citaten

1. Goyal M, Singh S, Sibinga EMS, et al. Meditation programs for psychological stress and well-being: A systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014;174(3):357-368. doi:10.1001/jamainternmed.2013.13018

2. Basso JC, McHale A, Ende V, Oberlin DJ, Suzuki WA. Brief, daily meditation enhances attention, memory, mood, and emotional regulation in non-experienced meditators. Behav Brain Res. 2019;356:208-220. doi:10.1016/j.bbr.2018.08.023