crossfit workout

Crossfit Workout: waarom het beter (& leuker) is dan fitness

Een crossfit workout is een uitstekende manier om fit te blijven.

Is crossfit een hype? Wellicht. Maar sommige hypes zijn goed!

Een crossfit workout stimuleert je namelijk om een ongekende fitheid te ontwikkelen. Ongeacht je startniveau.

Met een regelmatige crossfit workout creëer je namelijk een flinke dosis atletisch vermogen, conditie, coördinatie en rompstabiliteit. Dit is iets waar je altijd beter van wordt.

Daarom bespreek ik in deze blog wat crossfit is, hoe een crossfit workout eruit ziet en som ik alle voordelen op. Bovendien laat ik je zien wat het verschil is tussen crossfit en fitness.

Ben je er klaar voor?

Daar gaan we.

1. Wat is Crossfit?

Crossfit is een vorm van training waarbij je gebruik maakt van een breed scala aan functionele bewegingen om intens te trainen.

De drie belangrijkste principes van crossfit zijn:

  • Train met een hoge intensiteit
  • Train functionele bewegingen
  • Varieer je oefeningen veel

Betekent dit dat als je niet op hoge intensiteit kan trainen je geen crossfit workout kan doen?

Nee, crossfit is voor iedereen. Ongeacht je geslacht, leeftijd of fitnesslevels. Je begint namelijk op je eigen niveau en klimt zo hoog je kan. Op deze manier ben jij uiteindelijk ook in staat om op jouw hoge intensiteit te trainen.

Verder doe je crossfit vaak in een groep. Dit geeft je de kans om te leren van mensen die de sport al langer beoefenen.

2. Wat is het Verschil tussen Fitness & een Crossfit Workout?

Fitness is een vorm van training waarbij je krachtoefeningen doet om je fitheid te vergroten. In tegenstelling tot krachttraining wordt bij fitness veelal gekozen voor een hoger aantal herhalingen en minder gewicht. Bovendien kun je bij fitness gebruik maken van een groot aantal machines om specifieke bewegingen geïsoleerd te trainen.

Bij krachttraining wordt doorgaans gekozen voor zo geheten “compound” oefeningen om het hele lichaam in één keer te trainen. Denk hierbij aan oefeningen zoals kniebuigingen(squats), bovenhands stoten(shoulder press), bankdrukken(bench press) en deadlifts.

Dat is het verschil tussen fitness en krachttraining. Nu dat duidelijk is, is het eenvoudiger om het verschil tussen fitness en crossfit uit te leggen.

Bij crossfit gebruik je een combinatie van compound oefeningen en lichaamsgewicht. Bovendien bestaat een crossfit workout vaak uit onderdelen zoals springen, hardlopen en fietsen op een fietsergometer. Op deze manier ontstaat een grote variatie in je oefeningen.

Bij Crossfit wordt nooit gebruik gemaakt van machines waar je geïsoleerde bewegingen op traint. Die vertalen zich namelijk moeilijk naar andere sporten en het dagelijks leven. Bovendien zijn ze geen onderdeel van de crossfit filosofie. Het draait uiteindelijk allemaal om functionele oefeningen.

Hier zijn de verschillen tussen fitness en een crossfit workout op een rij:

Fitness:

  • Gebruik van machines
  • Hoog aantal herhalingen
  • Lichter gewicht
  • Weinig functionele oefeningen
  • Geen mix met andere sporten zoals hardlopen en fietsen
  • Vaak alleen

Crossfit

  • Geen machines
  • Alleen functionele & compound oefeningen
  • Hoge intensiteit
  • Grote conditie component door de weinige hoeveelheid rust
  • Gemixt met oefeningen zoals fietsen en hardlopen
  • Vaak in groep

3. Wat zijn functionele oefeningen?

Zoals je ziet komt de term “functioneel” en “functionele oefeningen” vaak voorbij. Maar wat betekent dit?

Functionele oefeningen zijn oefeningen waarbij je je lichaam op uiteenlopende manieren uitdaagt om het zo compleet mogelijk te belasten.

Dus je traint bijvoorbeeld niet alleen een kniebeweging, maar een beweging waarvoor je je hele lichaam gebruikt.

Voorbeelden van functionele bewegingen zijn:

  • Springen
  • Bal gooien
  • Optrekken
  • Opstappen

4. Crossfit box of sportschool?

Doordat crossfit zo anders is opgezet dan regulier fitness of krachttraining zijn er tegenwoordig speciale plaatsen voor crossfit workouts. Dit heet geen sportschool maar een crossfit box.

Hier kun je zelf trainen maar ook deelnemen aan groepslessen.

In een crossfit box stikt het van de stangen om jezelf aan op te trekken. En fietsen, loopbanden, trek banden, halters, kettlebells, springboxen en noem het maar op om je crossfit workout oneindig te variëren.

Een Crossfit Box stimuleert je om op een functionele manier te trainen. Er is namelijk geen mogelijkheid om “even gemakkelijk” op een machine te gaan zitten.

5. De Voordelen van Crossfit Training

kettlebell training crossfit

Een crossfit training heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Hier zijn ze:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

#1. Je ontwikkelt atletisch vermogen

Doordat je veel functionele oefeningen doet waar een gymnastiek en een atletiek component aanhangt ontwikkel je atletisch vermogen.

Met crossfitoefeningen doe je bovendien veel meer dan “een herhaling”. Je gebruikt al je fysieke capaciteiten waardoor je ook alles ontwikkelt. Met als resultaat dat je een betere beweger, sterker en atletischer wordt. 

Wat is atletisch vermogen?

Dit zegt iets over je capaciteit om je kracht en vermogen te gebruiken om sportprestaties te leveren. Je atletische vaardigheden zijn sport overstijgend en zijn daarom niet beperkt tot crossfit alleen.

#2. Sterke Romp Stabiliteit

Compound krachtoefeningen en functionele oefeningen in het algemeen vragen veel van je romp. En dat terwijl je romp niet het hoofddoel is bij deze oefeningen. 

De grote rompactivatie komt door de uitdagende bewegingen en de grote hoeveelheid draaibewegingen die je maakt. Hiervoor moet je romp zowel activeren, stoppen en stabiliseren. Je bouwt hierdoor dus sterke corespieren op!

Bovendien zorgt het gebruik van hoge gewichten ook voor een maximale rompspanning. 

#3. Betere Coördinatie

Coördinatie is één van je belangrijkste fysieke eigenschappen. Zonder coördinatie span je namelijk je spieren niet effectief aan, zet je misstappen en loop je kans op blessures.

Bij regulier fitness kan dit eenvoudig gebeuren doordat je bewegingen op machines traint die zich niet naar je dagelijks leven vertalen. Je bent in dit geval goed in de beweging op de machine, en daar blijft het bij.

Met crossfit daarentegen ontwikkel je snel coördinatie. Je reageert continu op je omgeving doordat je springt, gooit, rent en fietst. Bovendien zijn alle vrije oefeningen met of zonder gewicht een uitstekende stimulans voor de verbetering van coördinatie.

#4. Positieve Groepsdruk

Groepsdruk in de verkeerde situatie kan zeer negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Gelukkig is dit bij Crossfit andersom.

Doordat je met een groep gemotiveerde mensen traint word je gestimuleerd om meer uit je training te halen. Het enige wat je tegenhoudt om het onderste uit de kan te halen is namelijk je hoofd.

Verder is deze vorm van “verantwoording afleggen” ook een superstimulans om voor iedere training op te dagen. 

Ongeacht je trainingsdoel, iedere crossfitter profiteert van positieve groepsdruk.

#5. Neurogene Stimulans

Hoe hoger de intensiteit van een training hoe harder je zenuwstelsel moet werken. Dit zorgt niet alleen voor een super coördinatie, maar stelt je ook in staat om meer kracht te genereren.

#6. Grotere Conditie

Bij een crossfit workout train je veelal op tijd. Je doet zoveel rondes als mogelijk binnen een bepaalde tijd of je probeert de hele crossfit workout zo snel mogelijk af te ronden.

Deze vorm van trainen staat haaks op het idee om een vaste hoeveelheid sets en herhalingen uit te voeren.

Het resultaat hiervan is dat je bij een crossfit workout een ontzettend grote conditie opbouwt. Continu trainen gedurende 20-30 minuten met weinig pauze staat namelijk gelijk, of overtreft zelfs, een intense hardloopsessie voor je hart en longen.

Dit is geweldig want een sterk hart en longen neem je namelijk mee naar je dagelijks leveen en iedere andere sport die je doet.

#7. Super Variatie

Variatie zorgt er niet alleen voor dat je een complete atleet wordt, het zorgt er ook voor dat je trainingen niet saai worden.

Waar je bij fitness een trainingsplan voor een aantal weken hebt, wisselt het bij crossfit continu. Dit betekent overigens niet dat je geen doelen stelt – je behaalt ze op een andere manier.

#8. Weinig Hulpmiddelen Nodig

Er zijn oneindig veel manieren om te variëren met een crossfit workout. Toch heb je niet veel hulpmiddelen nodig. Als je wil kun je zelfs een hele workout doen met alleen je lichaamsgewicht.

Voer het aantal herhalingen op, de tijd dat je traint of de snelheid waarmee je traint. Zodoende kun je met weinig middelen altijd een intense crossfit training doen.

overhead-squat-crossfit-training

6. Om te Onthouden

Crossfit is een fantastische sport waarbij geen enkele workout saai is. Je kan blijven variëren en kan de intensiteit groter maken door:

  • Meer herhalingen te doen
  • Meer gewicht te gebruiken
  • Sneller te bewegen
  • Een tijdlimiet te stellen

Bovendien is een goede crossfit workout geschikt voor iedereen. Ieder start op zijn of haar niveau. De intensiteit is namelijk een doel, geen voorwaarde.

En dit brengt me direct bij mijn volgende punt: een crossfit workout is intens, dus geef je lichaam tijd om te wennen. Zo vermijd je blessures en kun je blijven verbeteren.

De beste manier om dit te doen is om de eerste 2-3 maanden minder te doen dan je denkt dant je aankan. Of door samen te werken met een coach.

7. BONUS: Crossfit WOD

Als bonus is hier een crossfit workout of the day (WOD). Zoals je ziet heb je geen hulpmiddelen nodig en kun je deze workout direct thuis uitvoeren:

Pushup 5x

Squats 10x

Sit up 15xBurpee 5xDoe deze serie:

  • Beginners: 5x
  • Gevorderde: 10x
  • Experts: 15x

Het doel is om de training in een zo kort mogelijke tijd te doen.

Wil je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag met crossfit?

En wil je zelf een goede crossfit workout maken?

In dit boek lees je alles wat je moet weten over crossfit. Fijn ook om te gebruiken als naslagwerk.

  • Van de basisprincipes van CrossFit tot de juiste outfit en uitrusting voor je work-outs
  • Squats, push-ups, pull-ups, burpees en kettlebelloefeningen: de belangrijkste basisoefeningen worden in detail en met veel aandacht voor de correcte uitvoering beschreven
  • Workouts of the Day: in dit boek vind je een compleet uitgewerkt CrossFit trainingsschema voor acht weken.

Succes met je training en maak een sterkere versie van jezelf!